ЗАШТО Е ВАЖЕН ?
Кога може да се јави недостаток на магнезиум?
ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ
Во организмот на човекот магнезиумот има градбена улога, но и различни функционални улоги

 • Градбена улога:
  • Влегува во состав на коските и забите
 • Функционални улоги:
  • за контракција на скелетните мускули → овозможува мускулна активност кај луѓето,
  • овозможува правилна функција на срцевиот мускул,
  • контракција на мазната мускулатура → многу органи кај човекот се изградени од масни мускули (желудник, црева, мазни мускули се наоѓаат и во крвните садови),
  • одржува тонус на крвните садови ,
  • го намалува крвниот притисок бидејќи е природен блокатор на калциум,
  • обезбедува пренос на нервните импулси,
  • учествува во создавање на енергија неопходна за функцијата на човековиот организам ,
  • важен е за создавање на паратироидниот хормон,
  • важен за создавање на витамин Д.

Освен што магнезиумот е есенцијално важен за човекот, има и важна улога во земјоделството, бидејќи во производство на храна има централна улога во процесот на фотосинтеза.