ШТО Е МАГНЕЗИУМ?
Магнезиум е макроелемент, есенцијален минерал, неопходен за функционирање на над 300 ензимски реакции.
На возрасен, здрав маж му требаат 420 mg магнезиум на ден, а на возрасна здрава жена 320 mg.
Во телото на здрав возрасен човек има околу 24-30 грама магнезиум.
Најмногу се наоѓа во коските, скелетот и срцевиот мускул, додека остатокот се наоѓа во црниот дроб, бубрезите, мозокот и црвените крвни зрнца.

Глобално, околу 60 % од возрасните лица не внесуваат доволни количини на магнезиум.
 • 100 mg
  Минимален внес нa дневни количини на магнезиум кои мораат да бидат поголеми
 • 420 mg
  Дневна доза на магнезиум за возрасен здрав човек
 • 320 mg
  Дневна доза на магнезиум за возрасна здрава жена
 • 24-30 gr
  Количина на магнезиум во организмот на возрасни здрави лица
Во организмот на човекот, магнезиумот има градивна улога,
но и различни функционали улоги.
 • Влегува во состав на коските и забите
 • Овозможува мускулна активност кај луѓето
 • Овозможува правилна функција на срцевиот мускул
 • Придонесува за контракција на мазните мускули
 • Одржува тонус на крвните садови
 • Го намалува крвниот притисок, бидејќи го блокира дејството на калциумот
 • Обезбедува пренос на нервните импулси
 • Учествува во создавање на енергија неопходна за функција на човековиот организам
 • Важен е за создавање на паратиреоидниот хормон
 • Важен е за создавање на витамин Д
 • Најчесто поставувани прашања
  Погледнете ги најчесто поставуваните прашања и одговори за Magnetransu®.