СОВЕТИ
Урамнотежена и разновидна храна е услов за добро здравје. Современиот начин на живеење бара исхрана со висока енергетска, а ниска нутритивна густина, што претставува значаен ризик за оштетување на здравјето. Ниската нутритивна густина на современата исхрана укажува на отстуство на есенцијални нутриенти во секојдневната исхрана.

Магнезиум е есенцијален во исхраната на луѓето. Околу 60 % од возрасната популација во светот не внесува доволно магнезиум, што предизвикува нарушување на хомеостазата на човековиот организам.

Добри нутритивни извори на магнезиум се: зелен лиснат зеленчук, посно месо, јаткасто овошје, намирници од цело зрно,и некои минерални води. Актуелниот начин на живот, посебно неправилната исхрана, високо ниво на секојдневен стрес, злоупотреба на алкохол, пушење, високата зачестеност на масовни заразни болести, укажуваат на потребата за промена на начинот на исхрана и животот.
Овозможување на достигнување на оптимален дневен внес на магнезиум, е еден од условите за добро здравје, телесна и ментална хомеостаза кај човекот.
Magnetrans® придонесува за оптимален статус на магнезиум во организмот, овозможува подобра ментална и физичка активност во текот на денот.

Magnetrans® озвозможува физиолошко одвивање на телесните функции кои се зависни од магнезиум.
Долготрајниот маргинален и умерен дефицит на магнезиум, придонесува за создавање пореметување во срцевата активност, висок крвен притисок, атеросклероза, дијабетес и метаболички синдром, дислипидемија, коронарна болест на срцето, остеопороза, хронична опстипација, зголемена кристализација на калциум оксалат во урината и малигни болести.
Секојдневната примена на Magnetrans®, значајно може да го намали ризикот за содавањето на некоја од неведените болести.

Проф. др Будимка Новаковиќ, диетотерапевт
Медицински факултет на Унивезитетот во Нови Сад
Најчесто поставувани прашања
Погледнете ги најчесто поставуваните прашања и одговори за Magnetransu®.