НЕДОСТАТОК НА МАГНЕЗИУМ
СОВЕТИ

Magnetrans 375 mg директ гранулат е додаток во исхраната кој овозможува достигнување на препорачаниот дневен внес на магнезиум и одржување на физиолошките функции на организмот кои се зависни од магнезиумот.

ДОЗНАЈТЕ ПОВЕЌЕ
Кога може да дојде до недостаток на магнезиум?

До недостаток на магнезиум во човековиот организам може да дојде поради:

 • намален внес,
 • губиток од желудeчно- цревниот тракт (намалена апсорпција, повраќање, пролив):
  • Кронова болест и други воспалителни болести на цревата,
  • иритабилен колон,
  • зачестена употреба на лаксативи;
 • зголемени потреби во бременост и доење,
 • долготрајна употреба на диуретици (тиазидски диуретици и диуретици на Хенлеова петелка,
 • постоење на дијабетес,
 • постоење на глутенска ентеропатија,
 • пореметување на работата на бубрезите, како последица на хемодијализа,
 • хроничен алкохолизам,
 • хемотерапија,
 • зачестени FAD диети (Fast diet; „брзи диети“),
 • употреба на одредени лекови (видете наслов: Magnetrans 375 mg директ гранулат и примена на други лекови).


Маргинален до умерен хроничен недостаток на магнезиум, предизвикува и хроничниот инфламаторен стрес во организмот на човекот кој може да биде и причинител за настанување на масовни незаразни заболувања, како што се:

 • пореметување на срцевата работа,
 • висок крвен притисок,
 • атеросклероза,
 • дијабетес и метаболичен синдром,
 • дислипидемија,
 • коронарна болест на срцето ,
 • остеопороза,
 • хроничен запек (опстипација),
 • зголемена кристализација на калциум оксалат во урината кај човекот,
 • малигни заболувања.

Знаци на недостаток на магнезиум може да бидат: пореметување во голтањето, недостаток на апетит, замор, хроничен запек, раздразливост, грчеви во мускулите, ноќни грчеви во мускулите на нозете, тикови (несвесни треперења на група мускули), тетанија, апатија, дезориентираност, намалена способност за учење.